Brouwerij Huyghe
nl
Om deze site te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.
Ik ben 18 jaar of ouder
17 februari 2021

Minister Clarinval op bezoek

Minsiter Clarinval op bezoek bij brouwerij Huyghe

Ook voor Brouwerij Huyghe uit Melle was 2020 een rampjaar met een omzetverlies van 18% ten opzichte van 2019 door de langdurige sluiting van de horeca en dalende exportcijfers. En sinds eind januari komt de brexit daar nog eens bovenop. Tijdens een bezoek van federaal minister van Middenstand David Clarinval (MR) pleitte CEO Alain De Laet voor een snelle heropening van de horeca en een digitale vereenvoudiging van de export naar het Verenigd Koninkrijk.

Brouwerij Huyghe

In de laatste tien jaar verviervoudigde de brouwer van het bier met de Roze Olifant haar productie en werd Delirium Tremens geëxporteerd naar een honderdtal landen. Die export is bij Huyghe goed voor 80% van haar omzet maar in 2020 stokte de machine. “Een omzet van 37,5 miljoen euro betekende een daling van 18% ten opzichte van 2019. Het is de eerste keer in 20 jaar dat onze omzet daalt door de langdurige sluitingen van de horeca in eigen land en het buitenland. Er was wel een stijging van de verkoop in de winkels van 15% maar dat compenseert het verlies van het volume in de horeca uiteraard niet”, zegt CEO Alain De Laet. “Nog een geluk dat we financieel gezond zijn en een buffer hebben. Was dit eerder gebeurd, dan waren we failliet”, aldus De Laet.

Snelle heropening horeca

“We pleiten voor een snelle heropening van de horeca want de hele sector dreigt meegesleurd te worden in deze catastrofe. De sluiting was nodig om de pandemie terug te dringen maar nu lijkt het alsof wij geslachtofferd worden. Het is al meermaals bewezen dat de grote besmettingsgolven niet uit de horeca komen. Bovendien dreigt onze Belgische Biercultuur, ons cultureel en beschermd erfgoed, ten onder te gaan. Belgisch bier is een label dat deuren openen. We hopen dan ook dat de overheid dat blijft ondersteunen. En we roepen de consument op om zoveel mogelijk Belgisch bier te consumeren en massaal naar de horeca af te zakken, van zodra het mag”, zegt Alain De Laet.

Brexit doet kosten stijgen

Alsof de coronacrisis nog niet genoeg miserie veroorzaakte, kwam daar eind januari ook nog eens een brexit bovenop. Minister David Clarinval (MR), bevoegd voor Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s, bezocht in dat kader vandaag enkele Vlaamse bedrijven. “Het Verenigd Koninkrijk is onze 4de grootste afzetmarkt, goed voor 5% van onze omzet. Maar door de brexit stijgen de transportkosten met 30 tot 40% en moet elke bestelling richting Engeland doorheen een geweldige papiermolen met tal van nieuwe regels en certificaten”, zegt De Laet.

Minister Clarinval beloofde steun. “Brouwerij Huyghe is een mooi bedrijf en als duurzame en groene brouwer een voorbeeld voor de hele sector. Het Verenigd Koninkrijk blijft een belangrijke afzetmarkt voor onze bedrijven en ik zal samen met mijn Europese collega’s pleiten voor een snellere digitalisatie van de hele administratieve afhandeling en minder kosten. Daarnaast ben ik in de ministerraad al langer voorstander van een versnelde opening van de horeca. Op 26 februari moet er een scenario op tafel liggen”, aldus de minister. Dat is ook een hart onder de riem van vader Jean De Laet. Hij is, samen met zijn kleindochter, de drijvende kracht achter de Delirium Cafés. “Het was een rampjaar maar ik ben ervan overtuigd dat er volop zal gefeest worden, zodra het mag”, besluit Jean De Laet met een positieve noot.

 

Dit artikel verscheen in: https://www.hln.be/melle/coronacrisis-kost-brouwerij-huyghe-18-van-haar…

En is door Didier Verbaere geschreven.