Brouwerij Huyghe
nl
Om deze site te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.
Ik ben 18 jaar of ouder
05 oktober 2020

Opening Huisbrouwerij Sint-Idesbald

Huisbrouwerij sint-idesbald

In Koksijde werd de nagelnieuwe huisbrouwerij St. Idesbald officieel geopend in één van de historische gebouwen van de middeleeuwse abdijhoeve Ten Bogaerde. Voor het brouwgedeelte is er een samenwerking met brouwerij Huyghe die er seizoensgebonden bieren ontwikkelt. De brouwerij uit Melle met internationale uitstraling viel onlangs nog in de prijzen op de World Beer awards en vindt het meer dan belangrijk om op dergelijke innovatieve, ecologische en lokale projecten in te zetten. Brouwerij Huyghe stelde de uitbaters van Mondieu aan om de huisbrouwerij uit te baten.

 

Ten Bogaerde, aan de buitenrand van Koksijde, heeft een indrukwekkende site met een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de 12e eeuw.  Vandaag kan je nog steeds heel wat gebouwen terugzien op de historische plek die erfgoed, kunst, smaken en natuur samenbrengt.

In het oude abtsgebouw vind je vandaag het restaurant Mondieu. De Grote Schuur werd ook al volledig gerenoveerd. De voorbije jaren presenteerde de dienst Cultuur en Erfgoed van Koksijde er tentoonstellingen hedendaagse kunst én kun je er ook permanent werk van Koksijds beeldhouwer George Grard zien. De vroegere varkensstallen werden nu ook aangepakt en herbestemd tot craftbrouwerij met bijhorende gelagzaal met plaats voor vijftig personen. Een uniek project dat past binnen de totaalvisie van Lokaal Bestuur Koksijde voor deze site. In totaal hebben de werken voor ruwbouw, ventilatie, verwarming en elektriciteit ongeveer één miljoen euro gekost. De kosten van de brouwinstallatie nam brouwerij Huyghe op zich. De uitbaters van Mondieu investeerden in de inrichting van de gelagzaal en de keuken.

Idesbald centraal

“Het is een prachtig project op een prachtige locatie”, aldus burgemeester Marc Vanden Bussche. “De brouwerij kreeg ook een passende naam, Huisbrouwerij St. Idesbald. Idesbald was één van de belangrijkste abten van de Duinenabdij. De brouwerij past perfect in de visie die we hebben met de site. Ten Bogaerde ligt langs een wandel- en fietsroute. Veel passanten waren ontgoocheld dat ze niks konden drinken op een terras. Nu brengen we letterlijk leven in de brouwerij. We knopen aan met een oude traditie: in de Duinenabdij had je vroeger een keldermeester en een brouwerij. Voor het te brouwen bier laat brouwerij Huyghe uit Melle zich inspireren door de seizoenen en streven ze ernaar om met lokale producten te werken. Ik bedank dan ook brouwerij Huyghe en in het bijzonder CEO Alain De Laet voor de goede samenwerking.”

Brouwerij Huyghe brouwde al het bier St. Idesbald in haar thuisbasis Melle en zal dit blijven doen. St. Idesbald is al jaren het officiële abdijbier van Ten Duinen. Internationaal is de brouwerij vooral gekend van het bier Delirium Tremens. Aan het roer van de brouwerij staat Alain De Laet. De vierde generatie al van de familiale brouwerij. Het bier wordt gebrouwen met een installatie van CoEnCo die een capaciteit heeft van 1.000 liter per brouwsel en bestaat uit een maalinstallatie, brouwmodule, warmwatertank en vier gisttanks. De mout wordt ter plaatse gemalen, en dat is zichtbaar van achter glas. Het bier wordt niet gebotteld, maar ter plaatse geschonken. “In de laatste fase gaat het bier naar de drie schenktanks boven de bar”, legt meesterbrouwer Patrick De Waele van brouwerij Huyghe uit. “ Voor het brouwen laten we ons inspireren door de seizoenen. We streven er ook naar om te werken met lokale producten.”

Magische plek

Die uitbating is in goede handen dankzij vakmensen An Taillieu en Iain Wittevrongel. Ze waren al de uitbaters van Mondieu, het restaurant tegenover de brouwerij. Voor hen blijft Ten Bogaerde een magische plek. “Dat horen we ook nog steeds dagelijks van onze klanten, geen wonder dat deze plek zo geliefd was en is bij kunstenaars en fotografen”, aldus de uitbaters. “In de brouwerij en de aanpalende gelagzaal draait alles om het bier. Er worden hapjes voorzien die perfect passen binnen dat verhaal, zoals huisgemaakte bitterballen en kaaskroketjes. Of streekproducten met stokbrood bijvoorbeeld, een dagsoep, enzovoort. Je kan hier bijvoorbeeld eerst genieten van de beeldentuin en de site, daarna een biertje degusteren in de brouwerij om tenslotte af te sluiten met een etentje in het restaurant. De streekproducten waaronder het bier, worden geserveerd in een uniek kader, inclusief prachtig terras.”