1654
brouwerijactiviteit
We kunnen met zekerheid bevestigen dat er een brouwerijactiviteit was op de appelhoek in Melle sedert 1654.
1902
Leon Huyghe
In 1902 kwam Léon Huyghe van Poperinge naar Melle waar hij in de plaatselijke brouwerij op de appelhoek werk vond. Léon had altijd inspiratie gevonden in de brouwerswereld. Hij was trouwens getrouwd met Delfina Van Doorselaer, brouwersdochter uit Wolvertem.
1913
Nieuwe koperen brouwketels
In 1913 werd de mouterijafdeling afgeschaft en de plaats werd benut om een flessenafvulling in te richten. Zoals in de meeste brouwerijen kende men ook hier moeilijke tijden gedurende de oorlog 1914/18. Na de oorlog zorgde de familie Huyghe ervoor dat de koperen brouwketels die opgeëist waren zo vlug mogelijk werden vervangen door nieuwe. (waarvan trouwens één koperen koepel boven de toog van het museum pronkt)
1921
Eerste vrachtwagen
De eerste vrachtwagen reed in 1921 de brouwerij uit. Leon en Delfina hadden 2 kinderen: Albert Huyghe huwde met Myriam Lammens (industriëlen uit Wetteren) en Marie-Louise huwde met Louis Droesbeque, brouwerszoon uit Zottegem. Albert Huyghe en Louis Droesbeque kwamen rond 1925 in het bedrijf. In 1928 werden de gebouwen langs de Eikerwegel afgebroken en in de plaats daarvan kwam een betonnen constructie waarin de koel-en gistinstallaties werden ondergebracht.
1936
"Den Appel" wordt " Brouwerij Huyghe"
In 1936 begon men met de bouw van een nieuwe complex gelegen langs de Geraardbergsesteenweg dat in 1939 de nieuwe brouwerij zou herbergen. Deze brouwzaal is nog steeds de trots van de brouwerij. In 1938 werd de benaming " Den Appel" vervangen door PVBA brouwerij Leon Huyghe.
1945
Golden Kenia
Na enig zoeken startte men in 1945 met de vervaardiging van een prima pils de "Golden Kenia" genoemd naar een Franse gerstvariëteit. Dit bier sleepte heel wat prijzen in de wacht: in 1951 kreeg het een diploma van uitmuntendheid in Gent, In 1958 behaalde het de eerste prijs in Dortmund
1948
Mell's Drinks
In 1948 begon men met de productie van waters en limonades onder het merknaam "Mell's drinks"
1964
Eigerbrau
De brouwerij kende een enorme expansie en in 1964 werd een moderne flessenafvullijn opgericht. De gouden jaren zestig zagen de doorbraak van de Duitse dorttypebieren. Ook bij Huyghe brouwden men een eigen dort "Eigerbrau" genaamd.
1970
Moeilijke tijden
Vanaf 1970 braken voor de bierindustrie moeilijke tijden aan. Brouwerij Huyghe wijzigde de verkooptechniek. Naast de meer dan 300 verplichte zaken, werd het cliënteel van kleine bierhandelaren die meer en meer naar de grote merken loerden vervangen door collectiviteiten zoals bedrijfsrestaurants, het Openbaar Centrum Maatschappelijk Welzijn, kortweg OCMW, scholen, ziekenhuizen en de Belgische spoorweg organisatie NMBS. Daar werden naast de pils ook tafelbieren en limonades afgezet.
1985
Jean De Laet
Sinds het begin van de jaren 80 kwam nieuw leven in de brouwerij dankzij Jean De Laet (getrouwd met Any Huyghe, dochter van Albert) De brouwerij kende een verregaande herstructurering: in 1985 werd de vroegere PVBA opgesplitst in 4 naamloze vennootschappen, 4 businessunits (productie, distributie, industriële immo, cafés) Deze herstructurering ging gepaard met een zeer zwaar investeringsprogramma dat gespreid zou worden op een tiental jaren. De vatenafvullijn en het volledige vatenpark werden in 1985/86 vernieuwd. Van kleine pilsbrouwer evolueerde men naar een modern uitgeruste hogegistings brouwer: op zeer korte tijd werden verschillende nieuwe hogegistingsbieren op de markt gebracht en werd er voor het eerst aan export gedacht. Hiervoor werd een exportmanager ingeschakeld. Zo werd op 5 juli 1985 het amber bier "Artevelde" geïntroduceerd op de Belgische markt. Op vraag van Frankrijk kwam ook het heel origineel "Minty" (groen bier op basis van pepermunt) het gamma vervoegen. De brouwerij brouwt nu 13.500 hectoliter.
1987
Nagisitng op fles
In 1987 begon de brouwerij met nagisting op fles: op vraag van Duitse klanten kwam een bruin hogegistingsbier "Artevelde Grand Cru" tot stand. Ook de Waalse markt verdiende wat meer aandacht met "Cuvée de Namur" en "La Poilluchette". Om de kwaliteit op de exportmarkten te kunnen garanderen, werd in een flashpasteurisateur (vatenbier) en in een tunnelpasteurisateur (flessen) geïnvesteerd. Ongeveer 30% van de productie wordt uitgevoerd.
1988
Delirium Tremens
Op 26 december 1988 werd voor de eerste maal "Delirium tremens" gebrouwen. Het brouwersteam produceerde dit blond bier (Alc. 8,5% Vol) op aandringen van Italië. De eigenheid van Delirium is naast haar 3 verschillende gisten haar heel originele verpakking dat op keuls aardewerk doet denken. Het etiket verbeeldt op een originele manier de verschillende fasen van de delirium. Het roze olifantje was geboren.
1989
La Guillotine, ter herdenken van 200 jaar Franse revolutie
In 1989 werd de eerste cilindro-conische tank aangekocht voor de gisting van pils. Om de "tweehonderd jaar van de Franse revolutie" te herdenken, ontwierpen we het gelegenheidsbier "La Guillotine", amberkleurig en 8,5% vol alc. Dat heel vlug in een 10tal landen aansloeg. "La Guillotine" heeft een eervolle tweede plaats verkregen in het Huyghe gamma.
1990
Blanche des Neiges
Op vraag van de Amerikaanse markt ontstond de "Blanche des Neiges" in 1990. Ook op het gebied van de limonades bleef men niet onactief. Naast de verbeteringen op de drie klassieke smaken, startte de brouwerij met limonade op vaten met bestemming Frankrijk (panaché = half bier / half limonade). Hiervoor investeerde men in 1991 in een premix, suikertanks, cip-installatie en 5000 vaten. Eind 1991 bracht de brouwerij Huyghe een tonic op de markt.
1992
Alain De Laet "vierde generatie Huyghe"
Om de verkoop van de Melse bieren en in het bijzonder de Delirium te ondersteunen werd onder impuls van Jean De Laet de Confrérie van de Roze olifant in april opgericht: 12 leden vormden de eerste grote raad. Alain De Laet (zoon van Jean De Laet en vierde generatie) vervoegt de familiale brouwerij als productiemanager. In mei wordt de grootste investering van de Huyghe geschiedenis gerealiseerd: met een budget van 120 miljoen werden 2400m² magazijnen en burelen bijgebouwd, een nieuwe ultramoderne bottelarij van 15.000 flessen per uur en nieuwe warme kamers ingehuldigd.
1992
Kwaliteit
Ondertussen werd de technische ploeg onder zijn leiding uitgebreid met 3 jonge ingenieurs die instaan voor:
de hoge kwaliteitsvereisten van de delirium-producten
de mentaliteitsveranderingen
de creatie van nieuwe bieren
Deze zware financiële kost werd opgevangen door het groeien van de productie. Op 5 jaar tijd verdubbelde de productie. Export vertegenwoordigt al meer dan 50% en delirium is in 20 landen beschikbaar.
1993
Campus
In oktober 1993 neemt brouwerij huyghe de brouwerij Biertoren in kampenhout over. Deze had zelf een paar jaar daarvoor de brouwerij Verlinden in Lubbeek overgenomen. Naast een groot gamma tafelbieren (Biertoren, Verlinden, De Schrans) worden de speciale bieren "Campus" (amberkleurig, alc. 7% Vol), "Campus gold" (blond gekruid, 6%) en "Aarschotse Bruine" (zoetzuur oud bruin, 4,5%) bij Huyghe verder gebrouwen en gecommercialiseerd.
1994
Sint Idesblad
In februari 1994 kwam de brouwerij Damy uit Olsene in handen van de familie Huyghe. De "abdijbieren van Sint Idesbald" ( Blond, triple, dubbel) vervolledigen het abdijbierensegment
1995
Floris Fruitbieren
De fruitbieren op basis van tarwebier zijn eindelijk klaar: in het meervoud want in één klap bracht de enige overgebleven brouwer uit groot-Gent vier nieuwe fruitbieren op de markt met als naam "Floris". De komende jaren werden er 3 bijgevoegd. Naast het Floris witbier vindt men Griotte, Fraise, Passion, Honey, Chocolade en Ninkeberry (een mengsel van 5 exotische vruchten).
1996
Ontvangstzaal en Museum
Om de klant beter te dienen, werden een ontvangstzaal en museum opgericht: de brouwkunsten in het algemeen en de brouwersfamillie hebben zo'n rijk verleden dat wij dat niet voor ons mochten houden.
1998
World Beer Awards
In 1997 werd het paradepaardje Delirium Tremens uitgeroepen tot beste bier ter wereld door de Amerikaanse beerhunter Stuart A. Kallen. Deze wereld bekroning werd in 1998 bevestigd met een gouden medaille op het "world beer championship van Chicago". La Guillotine kreeg in dezelfde categorie een zilveren medaille.
1999
Villers en Delirium Nocturnum
In 1999 valt na de Biertoren en Damy ook Brouwerij Villers in het Huyghemandje: de abdijbieren van Vieille Villers en triple Villers, worden vanaf nu in Melle gebrouwen. De export vertegenwoordigt reeds meer dan 65% van de productie en zal in de komende jaren verder stijgen. Delirium Tremens is jarig en daarvoor krijgt het een zusje bij: "Delirium Nocturnum", een bruintje van 8,5% met nagisting op de fles.
2000
Millenium
Een jaar van grote verbouwingen. De brouwerij vernieuwt haar volledige gist-en lagercapaciteit: 16 cilindro-conische gistingtanks (van 100 tot 600Hl capaciteit) worden in een nieuwe ruimte geplaatst. De oude lagerkelder wordt volledig ontmanteld. Op 5 februari ontvangt de brouwerij alle brouwers van België voor het feest van koning Gambrinus (Ridderschap van de Roerstok). Nieuwe bieren komen er opnieuw bij: Delirium Christmas, een amberkleurig biertje van 10%, loopt als een trein in de USA.
2001
Vatenvullijn
Brouwerij Huyghe investeert in een tweede vatenvullijn. In de oude lagerkelder komt een vernieuwde helderbier kelder met 10 inox druktanks van 130Hl en 4 van 70Hl (met Cip-installatie). De lagercapaciteit wordt uitgebreid met 3 outdoortanks van 225Hl. In samenwerking met Mongozo African Breweries wordt een bananenbier ontwikkeld met Max havelaar bananen: "Mongozo Banaan". Sinds juli 2001 is het Floris gamma ééntje rijker: "Floris Appel", een verfrissend witbier met appelsap. Het ouderlijk huis van de familie Droesbeque naast de brouwerij wordt opgekocht. (1200m²)
2002
Mongozo
In samenwerking met de stad Arras wordt een volmoutpils ontwikkeld en gecommercialiseerd onder de naam "l'Arrageoise". Het gamma Mongozo wordt ook uitgebreid met twee andere Max Havelaar ingrediënten. "La Guillotine" valt weer in de prijzen op het world championship van Australië. Delirium en zijn broertjes zijn nu ook te verkrijgen in Libanon, Mexico en Thaïland. De export blijft het zeer goed doen: USA, Japan en Australië zijn sterk groeiende markten.
2003
Uitbreiding Museum
Eind 2003 wordt een nieuw promotioncenter ingehuldigd met een nieuwe toegang tot het museum, winkelruimte, vestiaire … Gistopkweekinstallaties en een nieuwe kieselghur/fijnfilter van 120HL/uur worden operationeel. Ook de wortcentrifuge wordt vernieuwd. De brouwerij kent een enorme ontwikkeling: in België wordt nu tafelbier voor Colruyt geproduceerd. De export groeit met meer dan 35%. 2 Cilindroconische tanks van 1200Hl elk worden in juli geïnstalleerd om de stockagecapaciteit drastisch te verhogen.
2005
350 jaar brouwerij Huyghe
Brouwerij Huyghe viert haar 350-jarig bestaan. 100 jaar familie bestaan en 15 jaar bestaan van Delirium Tremens.
2008
100.000 HL zijn bereikt
De mythische kaap van 100.000 Hl wordt bereikt (dit betekent een stijging met 17%). Er wordt een purchasing (aankoop)manager aangeworven: de heer Filip Devolder. Er komt een depalitiseur voor nieuw glas en een nieuwe uitbreiding met 2000 m2 magazijnen en 580 m2 warme kamer (de opgewekte warmte van de koelcompressoren verwarmt de warme kamer). Het personeel krijgt nieuwe vestiaires en een nieuwe eetzaal. De waterzuivering wordt uitgebreid met een extra buffer van 80 m3. 10 nieuwe cilindroconische tanks van elk 700 Hl en 3 helderbier tanks van elk 250 Hl worden aangeschaft.
2009
Nieuwe ingang
Een nieuwe spoelmachine van KRONES wordt gekocht. De ingang van de brouwerij wordt gewijzigd.
Er komt een nieuwe ingang met 2 mooi kopere koepels die iedereen verwelkomen.
2010
Mongozo Gluten vrij
In 2010 introduceert brouwerij Huyghe een wereldprimeur. Zij ontwikkelt Mongozo Premium Pilsener dat glutenvrij, Max Havelaar fairtrade en biologisch gecertificeerd is. De kwaliteit van de bieren wordt verder gefinaliseerd en dit wordt beloond met een medailleregen voor vele bieren. Naast Mongozo vinden de nieuwe bieren Artvelde Premier Cru en Delirium Red een plaats in het Huyghe gamma. Het bierrecept van La Guillotine wordt gewijzigd en het bier verkrijgt een zilveren medaille op de European Beer Star 2010. Er komt een tunnelpasteurisateur en een depaletiseur voor kratten. De brouwerij neemt deel aan de World Expo in Shanghai.
2011
Start Bouw nieuwe brouwzaal
In 2011 is gestart met de bouw van een compleet nieuwe brouwzaal waarvoor Brouwerij Huyghe een investering deed van 7 miljoen euro. Met de uitbreiding kan de brouwcapaciteit worden vergroot naar 300.000 hectoliter. De hypermoderne brouwzaal realiseert een minimale grondstof besparing van 10%, een energiebesparing van maar liefst 50% en vermindert het waterverbruik met 30%. In maart treedt Brouwerij Huyghe toe tot de Belgian Familiy Brewers met alle Delirium-varianten en het bier La Guillotine.
2012
Nieuwe Brouwzaal
In januari 2012 ontvangt Brouwerij Huyghe de Oost-Vlaamse erkenning die brouwerijen krijgen voor speciale verdiensten. De nieuwbouw en aanpassingen in de brouwerij, een investering van circa 7 miljoen euro, werden in april 2012 compleet afgerond en een nieuwe brouwzaal werd in gebruik genomen. De brouwcapaciteit is hiermee vergroot naar 350.000 hectoliter. De hypermoderne brouwzaal realiseert bovendien een minimale grondstofbesparing van 10%, een energiebesparing van maar liefst 50% en vermindert het waterverbruik met 30%. In juni werden 3D elementen aan de website toegevoegd, iets dat naadloos aansluit op de wereld van de roze olifant. In juli winnen Floris Kriek en Delirium Tremens medailles op de International Beer Challenge in Londen. Daar komen in oktober nog medailles bij voor Mongozo Premium Pilsener en La Guillotine op de World Beer Awards.
2013
Deliria
In 2013 werd voor het eerst Deliria geïntroduceerd, een bier door vrouwen gebrouwen voor alle bierliefhebbers. Ook ontketende zich een prijzenregen voor de bieren van de brouwerij. Internationaal werden maar liefst 13 medailles in de wacht gesleept voor Delirium Tremens, La Guillotine, Mongozo, Deliria en de Floris bieren. De groei van de brouwerij gaat door. In 2013 wordt opnieuw 7% meer omzet gerealiseerd.
2014
Duurzame brouwerij
Op milieuvlak maakt de brouwerij een forse ontwikkeling door. Zij heeft tot doel om de meest duurzame brouwer van België te worden. In 2014 doet de brouwerij daarom mee aan de milieucharter. Daarvoor zijn nieuwe innovaties doorgevoerd. Zo is een nieuwe stoomketel op aardgas in gebruik genomen. Deze vervangt de minder rendabele ketel op zware stookolie. Er zijn extra zonnepanelen op het dak van de stockage van de brouwerij geplaatst. Dit betekent dat wij de capaciteit van 154 kilowattpiek (Kwp) nu verdubbeld hebben en een groot deel van ons energieverbruik duurzaam is. De brouwerij heeft nieuwe camions laten toekomen. Deze zijn veel milieuvriendelijker en produceren ook minder geluid.
De afgelopen jaren deed de brouwerij al heel wat inspanningen op milieu vlak, wat resulteerde in verlaagde consumptie van middelen, over de hele lijn: grondstoffen -10%, CO2 -17%, stoom -55%, water -20% en elektriciteit -24%. Over 2014 groeide de omzet met 20% - en werd hiermee de kaap van 26 miljoen € gerond - en steeg het volume met 10%, tot een totaal volume van 180.000 hectoliter.
2015
Maatwerkbedrijf ryhove
Het jaar begint opnieuw met prijzen voor Averbode Abdijbier en La Guillotine op de Meiningers International Awards. In mei 2015 opent Brouwerij Huyghe als eerste brouwerij van België een beschutte werkplaats als onderdeel van het bedrijf waar een 15-koppig team aan het werk is. Dit bespaart de brouwerij twee à drie heen- en weer vrachten per dag wat dus zeer goed is voor de ecologie. In 2015 worden de volgende duurzame investeringen gerealiseerd:
2016
Gerobotiseerde Vatenlijn
We investeren in 2016 naar een ultramoderne vaten lijn gebouwd door het Belgische bedrijf Lambrechts.
Deze is volledig gerobotiseerd aan de hand van 3 robotarmen.
Met een Capaciteit van 240 vaten per uur. En een monobloc van 80 vul- en was eenheden.
2017
Helderbiertanks
In 2017 is er een nieuwe helderbiertankkelder gebouwd. Hiervoor zijn de 4 helderbiertanks van elk 600HL uit 2013 verplaatst. Daarnaast zijn er 4 extra nieuwe helderbiertanks aangekocht van elk 600HL. Tussen de 2 rijen van elk 4 tanks is er een gebouw geplaatst zodat alle leidingwerk met aansluitingen binnen zit.
2018
Delirium in een nieuw jasje
In 2018 beslist de brouwerij om het wereld bekend bier Delirium en het volledige Delirium Gamma in een nieuw jasje te steken.
We behouden alle oorspronkelijke eigenschappen van het iconisch flesje met andere woorden: De roze olifant, groen krokodil , paarse draak ,vogels van Hitchcock en de witte fles. Maar beslissen om de roze olifant centralere te positioneren .
Ook het glas krijgt een opfrissing. Hier vind je de slurf van de olifant terug. En met de brede kelk komen alle aroma's van onze bieren goed vrij. Santé
2018
Nieuwe Gist- en lagertanks & Elektrische heftrucks
In december 2018, breiden wij de brouwerij uit met:
- 8 nieuwe gist- en lagertanks met elk een capaciteit van 120.000L
- Ook investeren we in elektrische heftrucks. Om onze groen ambitie te versterken
2019
DELIRIUM BLACK BARREL AGED
In 2019 versterken we ons delirium gamma met DELIRIUM BLACK
Delirium Black is een blend van Delirium Nocturnum en Delirium Noël dat gedurende 9 maanden heeft zitten rijpen in eiken bourbon vaten.
Deze komen van de Buffalo Trace Distillery. Delirium Black is enkel verkrijgbaar in heel beperkte oplage.